Wat is een abaya?

Een abaya is een islamitische kledingstuk dat voor vrouwen bedoeld is. Het is een lange, simpele en  loszittende jurk met lange mouwen. De abaya wordt gedragen om de vrouwelijke vormen te bedekken en is een kledingstuk dat meestal gemaakt is van vloeiende stoffen die het hele lichaam bedekt, met uitzondering van het hoofd, gezicht, handen en voeten.

Er zijn verschillende soorten stijlen abaya’s. Ze zijn er in simpele modellen, deze worden vaak alledaags gedragen. Maar je hebt ze ook in elegante modellen of versierd en met borduursel, dit wordt meestal met gelegenheden gedragen. Afhankelijk van de cultuur en lokale tradities wordt een abaya gedragen over de gewone kleding als buitenkleding, terwijl anderen ervoor kiezen om deze specifieke jurk standaard te dragen.

Los van de eenvoudigheid of sierlijkheid van de abaya, heb je ook abaya’s in verschillende modellen, zoals A-lijn modellen, farasha abayaat, jilbab, abaya met plooitjes en minder wijd uitlopende abaya’s. Daarnaast heb je abaya’s met ritsen of zonder ritsen, waarbij de abayaat met ritsen ideaal zijn voor moeders die borstvoeding geven. Ook kan de afwerking bij de mouwen verschillend zijn, met een knoopje zoals blousemouwen, met een elastiek zoals een pofmodel of met wijde mouwen.

‘Ook kiezen wij ervoor om onze eigen lijn abayaat uit te brengen in 2 verschillende lengtes, zodat ook lange dames een goed zittende abaya kunnen dragen die over de enkels valt.’

Bij Boutique Mani vind je voornamelijk modellen die wijd uitlopend zijn en extra bedekking geven rondom de heupen, denk aan a-lijn abaya’s of abayaat met plooitjes. Ook kiezen wij ervoor om onze eigen lijn abayaat uit te brengen in 2 verschillende lengtes, zodat ook lange dames een goed zittende abaya kunnen dragen die over de enkels valt.